Persberichten

Persberichten


25 januari 2019

Op klompen en met een rode neus maakt clown Doeke bewoners Van Neynsel blijhttps://www.dtvdenbosch.nl//op-klompen-en-met-een-rode-neus-maakt-clown-doeke-bewoners-van-neynsel-blij/content/item?1118309


Gepubliceerd: Vrijdag 25 januari 2019 14:29


DEN BOSCH – Zorgorganisatie Van Neynsel heeft een clown in loondienst genomen. Annet Bouwmans geeft als clown Doeke extra liefde en aandacht aan de bewoners van de vijf locaties van Van Neynsel. En het is zo’n succes dat ze vanaf 1 februari een collega krijgt: clown Debke.

Voordat clown Doeke de woonkamer binnenstapt, trekt ze zich tien minuten terug. “Ik wil zonder gedachten en in alle rust de bewoners benaderen. Dan kan ik bedenken waarmee ik contact ga maken.” In haar ene hand heeft Doeke een koffer, in haar andere een gitaar. “De ene keer speel ik een liedje, de andere keer gebruik ik etherische olie of een muziekdoosje. Met muziek, een aanraking of stemgeluid kom ik in contact met bewoners. Als dat lukt, verdwijnt de dementie voor mij voor even. Dan heb ik het gevoel dat ik bijdraag aan het geluk en welbevinden van de ander.”

Jack Jansen, bestuurder bij Van Neynsel: “Clown Doeke krijgt dingen voor elkaar die andere zorgverleners niet voor elkaar krijgen. Verpleegkundigen en artsen willen vaak veel van bewoners – en dat is ook niet gek want dat is hun taak- ze moeten naar therapie, aan tafel en uit bed. Van clown Doeke moeten ze niets. Zij is de enige medewerker die geen vaste taken heeft. Maar ze is wel in vaste dienst. Omdat wij denken dat mensen als clown Doeke nodig zijn om binnen een zorgorganisatie de omslag van zorg naar welbevinden te maken.”

Op 1 februari start ‘clown Debke’. “Debbie is een van onze medewerkers die ook in de rol van clown werkzaamheden gaat doen”, legt Jansen uit. “Bij haar voel je ook die authenticiteit en rust. Dus binnenkort hebben we twee clowns. En hopelijk hebben we er, als we een jaar verder zijn, vijf.”
25 januari 2019 Een clown in loondienst


Een clown in loondienst: zorgorganisatie Van Neynsel is een medewerker in de vorm van een clownsfiguur rijker. ‘Clown Doeke’ zorgt op de vijf locaties van VanNeynsel dat de vaak dementerende bewoners zich op hun gemak voelen. En dat is zo waardevol, dat er binnenkort een tweede clown wordt aangesteld.

https://www.facebook.com/dtvdenbosch/videos/2087838194665088/UzpfSTEwMDAwODIxMjA4MTczNToyMzE5NjA0OTgxNjU2NTQ5/December 2018

contactclown doeke clown in de zorg zorgclown welbevinden annet bouwmans van neynsel jack jansenIn december stond o.a. dit mooie verhaal van Jack Jansen in de Van Neynselkrant: D'n Hendrick.

En mooie verhalen en goede ideeën deel ik graag.

28 november 2018 Brabants Dagblad


clown welbevinden zorgclown clown in de zorg van neynsel Doeke annet bouwmans

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/clown-en-zorgverlener-doeke-komt-met-een-koffer-vol-met-klets~a1085a0d/

Clown en zorgverlener Doeke komt met een koffer vol met klets

Paul Roovers 28-11-18, 13:02

Zorgorganisatie Van Neynsel in Den Bosch heeft sinds kort een clown in dienst: Doeke. Een clown als zorgverlener.


Twee gele houten klompen, daarin twee geitenwollen sokken en een ruim zittende witte jurk. Twee stoffen bloemen hangen als een sjaal om haar nek. Clown Doeke kleppert deze ochtend door de gangen van zorgcentrum Eemwijk in Aawijk-Zuid. Ze draagt een gitaar en zeult een ouderwetse reiskoffer met zich mee.


Doeke zou ook zomaar een bezoeker kunnen zijn. Want uiterlijk heeft ze niet zo heel veel van een traditionele clown. De lippen zijn gestift en er zit een voorzichtige rode stip op haar neus, meer is het niet. Maar Doeke is wel degelijk een clown: ze brengt als geen ander plezier in de huiskamers van Eemwijk, waar mensen met dementie wonen.


Ze bezoekt op de vijf locaties van de zorginstelling bewoners van 26 woningen en huiskamers. Veelal dementerende ouderen die dankzij de clown met een glimlach op het gezicht aan de dag beginnen. Of ermee naar bed gaan. Of dat alleen op het conto van Doeke kan worden geschreven? Haar verschijning helpt wel. En Van Neynsel  vindt haar positieve invloed op de bewoners zo belangrijk dat ze in vaste dienst is gekomen. Een clown op de loonlijst dus.


Clow Doeke is Annet Bouwmans uit Schijndel, net 61 jaar geworden. En ook precies vijf jaar clown Doeke. Hoeveel reden meer moet een clown hebben voor een feestje?  Annet en haar man deelden daarom onlangs 300 chocoladezoenen uit aan bewoners van huizen waar ze al jaren komt.


Het zijn niet alleen de huizen van Van Neynsel die ze in haar autootje aandoet. Ze werkt ook veel in de zorg voor kinderen met een ernstige ziekte of een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Het doel is in alle gevallen hetzelfde: extra aandacht geven door middel van liefdevol en intens contact. Om daarmee isolement en/of eenzaamheid te voorkomen.


Contactclown noemt ze zichzelf ook wel. Doeke is geen clown van veel bombarie en rumoer. Ze benadert de bewoners heel rustig en omzichtig. ,,Als er iets gebeurt dan gebeurt het en anders niet. Maar meestal gebeurt er wel iets. Als ik ga nadenken lukt het niet, dan forceer ik. Ik wacht op een reactie, dat is een kwestie van vertrouwen.” Voordat ze de kamers bezoekt neemt de clown elke keer een paar minuten de tijd om het hoofd leeg te maken.


Contactclown blijkt inderdaad een toepasselijk naamkaartje deze ochtend op Eemwijk.  Bij deze dementerende bewoners gaat het om contact, in welke vorm dan ook. Soms, heel soms is het iets dat op een gesprekje lijkt. Als een bewoonster Doeke herkent van een eerder bezoek:  ,,Je bent heel apart aangekleed, schitterend!” Waarna ze weer terugkeert in haar eigen wereld: ,,Jan is dood, mijn man. Ik moet alleen naar Engeland....”


Aai over de wang

Vaak is praten al een gepasseerd station.  Dan gaat het om lijfelijk contact, het vasthouden van een hand, een aai over de wang. Regelmatig wordt er gezongen. De koffer die Doeke meesleept biedt veel mogelijkheden tot contact: een flesje parfum, knuffels, een muziekdoosje. Veel dingen om te voelen ook. Een koffer vol klets, noemt ze het zelf.


In de hoek zit een vrouw. Servische van geboorte, maar al meer dan 30 jaar in Nederland. De dementie heeft haar kennis van de Nederlandse taal steeds meer vertroebeld.  ,,Ik spreek haar moerstaal niet", zegt Doeke bijna verontschuldigend. Er is gelukkig meer dan taal van woorden alleen: de vrouw haakt al heel de ochtend een kleedje en Doeke haakt er letterlijk op in: even later schuift de clown een armbandje om de gerimpelde pols van de vrouw. En krijgt er een grote glimlach voor terug.


Wat ben je mooi!

Doeke doet veel met haar handen. Ze pakt die van een andere bewoonster en zegt: wat ben je mooi! Uit haar koffer haalt ze een muziekdoosje, draait aan de kleine slinger en neuriet mee. Dan wrijft ze wat lekker ruikende etherische olie op de hand van de vrouw en laat haar ruiken: lekker hè? Ook andere bewoners krijgen wat olie op hun handen en genieten mee.


Sommige bewoners zitten aan tafel met de rug naar Doeke toe. Persoonlijk contact is zo moeilijk te maken. Dus pakt Doeke haar gitaar en gaat zingen. Een bewoner komt binnen van een rookmoment. ,,Ik ben blij dat ik u zie", zegt hij tegen Doeke. ,,Ik ben blij dat wij elkáár zien", zegt ze. Edelweiss zingt ze daarna met zachte stem en een bewoner fluit meteen het deuntje feilloos mee.


Op naar de andere huiskamer, waar een vrouw alleen zit vanwege de rust. Meteen als Doeke om de hoek loopt is er herkenning en een grote glimlach. De vrouw brabbelt wat onverstaanbare woordjes. Verstaan doen ze elkaar niet. Maar als de vrouw lacht, lacht Doeke mee. Als ze kraait ook kraait Doeke ook.  Er gebeurt altijd wel iets, weet ze.

Bestuurder Jack Jansen over het aanstellen van een clown: ‘nodig om anders tegen zorg aan te kijken’


Voordat Annet als clown bewoners bezoekt neem ze altijd een minuut of tien om helemaal tot zichzelf te komen. ,,Ze stopt dan in feite met nadenken om helemaal clean te beginnen. Om zonder ballast naar de bewoners te kunnen gaan. Ze laat het denken thuis. Dat is iets wat wij als medewerkers ook vaker zouden moeten doen. We zijn door het systeem met zijn allen een rol gaan spelen, ook beroepsmatig. Daarom doen we vooral nog wat we afgesproken hebben, wat de regels zijn. Maar we vragen ons veel te weinig af wat er op een moment echt nodig is.”


Volgens Jack Jansen kunnen figuren als clown Doeke Van Neynsel helpen om de slag te maken van zorg voor bewoners naar welbevinden van bewoners. Juist door anders aan te kijken tegen situaties en ermee en om te gaan. Clown Doeke verwacht niets van bewoners, maar slaagt er juist daarom in om dingen te bereiken. ,,Leidend is de mens in haar, of noem het gezond verstand. De vele regels en protocollen zijn niet maatgevend.”


Jansen ziet de clown als een soort zij-instromer die erin slaagt anders aan te kijken tegen de zorgverlening. Broodnodig vindt hij: ,,We zouden graag meer van dit soort mensen hebben die niet per se als verzorgende zijn geschoold. Zij kunnen juist een meerwaarde zijn.”


De ervaringen met clown Doeke zijn zo waardevol, dat Van Neynsel een tweede clown gaat inzetten.
 

http://dementieverhalenbank.nl/clown-in-de-zorg    09-07-2015  

en

http://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d90m#.VOsWyIKDmyM.facebook   23-02-2015


Contactclown Doeke

 

Het is een volle huiskamer waar ik binnen stap. Als Annet heeft Doeke, clown in de zorg,  eerder al even kennis mogen maken met de meeste bewoners. ‘Ik weet dat sommigen het heel leuk vinden dat contactclown Doeke vandaag op bezoekt komt.’


‘Doeke heeft haar klompen weer aan en natuurlijk haar oude koffer bij zich. Niet dat dit koffer per se nodig is, want normaal gesproken probeer ik op de situatie in te spelen zoals die op dat moment is of op de sfeer die er heerst. Maar mijn oude koffertje is net zoals mijn oude klompen een soort van mascotte geworden.

 

Voordat ik begin met spelen rommel ik wat in mijn koffer, leg er alles netjes in, maak hem dicht, in de wetenschap dat het bij openen toch weer een chaos is. Het is inmiddels een terugkerend ritueeltje en ik laat het maar zo.’

 

Op uitnodiging spelen

Vandaag ben ik op uitnodiging van een dochter van een van de bewoonsters. Er is nog een familielid meegekomen en gelijk voel ik een sterke band met hen. Hoe geweldig is het toch dat, net voordat je op vakantie gaat, je voor je moeder nog een contactclown laat komen, gewoon om haar even een beetje vrolijk te maken en te verwennen met die extra aandacht.

 

Moeder is een beetje stil en het lijkt of er dingen aan haar voorbij gaan, maar ik zie en merk dat ze er met al haar mogelijke aandacht bij is. Ze houdt dingen voor en met me vast, volgt me met haar ogen en dan opeens heb ik mijn mondharmonica en speel er een deuntje op. Er wordt wat meegezongen door de andere bewoners.

 

Ik geef moeder de mondharmonica zodat ze er zelf op kan spelen.

 

Wat ik dan zie, ontroert me enorm. Ze blaast zachtjes en ik hoor haar eerste tonen. Dan nog een keer en nog een keer… Voor mijn gevoel het mooiste lied dat ik ooit gehoord heb, want er zit gevoel in deze tonen.

 

Ik zie haar wenkbrauwen die zich fronsen, haar ogen die dichtgaan. Ze hoort zelf de tonen en ze geniet. O … dit is zo waardevol. Ik laat haar nog even blazen. Het zijn zachte geluiden, maar ze speelt!

 

Later als ik als Annet nog even bij haar ga kijken, kan ik het niet laten om haar een dikke knuffel te geven en ik krijg een dikke zoen terug en een: ‘Mooi.’

 

Ik beschrijf nu maar één kostbaar moment uit een uur spelen met ongeveer tien bewoners. In zo’n uur gebeurt uiteraard nog veel meer. Leuke dingen, grappige dingen, of zomaar opeens een rake opmerking van iemand.

 

Ook op deze ochtend kijk ik met plezier terug. En ik wens de familie van deze mevrouw een hele fijne en welverdiende vakantie toe. Wie zo lief is voor hun moeder heeft hier zeker recht op. Geniet ervan en misschien tot ziens!

 

Contactclown Doeke – Clown in de zorg (foto: Ika Gommers)

 

 

Interview in tijdschrift de Margriet   week 12 - 2015

 

Contactclown Doeke

Annet: “Ik heb in de boekhouding gewerkt, in de buitendienst van een marketingafdeling, bij een groot woonwarenhuis, maar steeds was het ’t nét niet voor mij.

Ik miste vooral iets in mijn contacten met collega’s en klanten. Alsof ik met hen omging zoals van mij werd verwacht, ik hielp hen zoals het hoort, maar het kwam niet écht uit mijzelf wat ik deed. Steeds was er het gevoel dat ik zoveel méér had te geven.

 

Ik heb ontslag genomen bij mijn laatste werkgever om uit te kunnen zoeken waar ik nu werkelijk gelukkig van zou worden en in die periode las ik een artikel over de opleiding tot Contactclown.

Een Contactclown is geen lolbroek met flapschoenen aan en een bolhoed op, maar een clown – mét rode neus – die heel vriendelijk en rustig alleen zijn of haar zintuigen gebruikt om contact te maken.

 

Het idee is om mensen te bereiken met een lach, een liedje, een knipoog of een knuffel, wanneer zij door hun verstandelijke beperking in een isolement zijn geraakt. Alles gaat op gevoel en intuïtie, niets is in scène gezet, dat vind ik zo mooi. Én ik wist meteen dat het ook bij mij zou passen! Had ik op mijn 57ste dan eindelijk mijn plek gevonden?

 

Naar aanleiding van het artikel en een informatiedag heb ik mij snel ingeschreven voor de opleiding; en omdat ik niet kon wachten om alles wat ik leerde in praktijk te brengen, ben ik ook vrijwel direct in het diepe gesprongen en begonnen met stagelopen bij twee mooie verzorgingstehuizen. Als clownsnaam bedacht ik ‘Doeke’, wat gezellig klinkt als ‘moeke’ en wat ‘geeft graag liefde’ betekent. En als ‘tenue’ koos ik een ruimvallend jurkje, geitenwollen sokken en klompen. Klaar.

 

Ik vind het werk fantastisch. Het vervult mijn verlangen om anderen blij te maken en geeft mij dagelijks nieuwe inzichten. Ik kijk bijvoorbeeld met een heel andere blik naar mensen met een verstandelijke beperking. Vond ik hen voorheen vooral zielig, nu zie ik hun tevredenheid en leer ik van hen dat je niet veel hoeft te praten om te kunnen genieten van elkaars gezelschap.

 

Voor mij persoonlijk is er een wereld opengegaan met het ontwikkelen van mijn zintuigen. Steeds meer durf ik te vertrouwen op mijn gevoel, waardoor ik me minder hoef bezig te houden met energie vragende gedachtes. In die zin groeien ‘Doeke’ en ik naar elkaar toe, merk ik, en dat is leuk. Maar verder bewaak ik ook een grens: thuis ben ik Annet en wil je clownspullen zien, dan zul je goed moeten zoeken.

 

Ik heb een fijner en relaxter leven gekregen door van baan te veranderen.

Met passie je werk kunnen doen, dáár word je pas gelukkig van.” 

 

 

Brabants dagblad dinsdag 3 februari 2015: Contactclown wil glimlach op gezicht bezorgen

 

door Renso van Nuland

 

Contactclown Doeke

Schijndel - Annet Bouwmans uit Schijndel benadrukt dat ze geen Pipo de Clown is. Maar ze gaat tehuizen en verzorgingscentra wel af als Doeke de Clown. Bouwmans is een zogeheten Contactclown.


In haar werk als Contactclown werkt Bouwmans met kinderen en volwassenen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking. „Ik kom rustig binnen, scan de situatie als het ware. En dan is het afwachten hoe de patiënten reageren. Ik speel dus in op de situatie en stemming van de patiënt. Hierbij maak ik gebruik van alle zintuigen om ze uit hun isolement te halen en in contact met ze te komen.

 

Ik wil graag een glimlach op hun gezicht bezorgen. Ik doe alles op gevoel, niets is in scène gezet”, zegt Bouwmans. En dan zijn er de ‘kleine dingen’ die het werk zo waardevol maken. „Een oude man die langzaam mee begint te zingen als ik een lied aanhef uit de jaren 1960. Of een patiënt die langzaam met de maat van de muziek meebeweegt.”

 

In haar werk als Contactclown werkt Bouwmans met kinderen en volwassenen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking. „Ik kom rustig binnen, scan de situatie als het ware. En dan is het afwachten hoe de patiënten reageren. Ik speel dus in op de situatie en stemming van de patiënt. Hierbij maak ik gebruik van alle zintuigen om ze uit hun isolement te halen en in contact met ze te komen. Ik wil graag een glimlach op hun gezicht bezorgen. Ik doe alles op gevoel, niets is in scène gezet”, zegt Bouwmans.

 

En dan zijn er de ‘kleine dingen’ die het werk zo waardevol maken. „Een oude man die langzaam mee begint te zingen als ik een lied aanhef uit de jaren 1960. Of een patiënt die langzaam met de maat van de muziek meebeweegt.”

 

In de zorg is het momenteel lastig om voet aan de grond te krijgen als zelfstandige, merkt Bouwmans. „De zorgcentra betalen mij uit hun eigen potje. Zij moeten mijn werkwijze wel zien zitten.” Maar na veel sleuren en leuren heeft de Schijndelse een aantal vaste instellingen waar ze als Doeke de Clown komt. Met Park Boswijk in Vught heeft ze onlangs afgesproken dat ze dit jaar twaalf keer langskomt om de bewoners op te fleuren. „Voor mij is dit echt wat ik wil. In mijn vorige functies was dat niet het geval. In mijn rol als Doeke ben ik degene die ik wil zijn. Er voor de mensen zijn.”


In Nederland zijn volgens Bouwmans zo’n dertig Contactclowns actief. „Als je ContactClown wilt worden, moet je een speciale opleiding volgen. Het is dus niet dat je een rode neus opzet en dan ContactClown bent.”

 

 

De mooi Schijndelkrant.nl: Dubbelportret 23 februari 2015 (week 09 2015)

 

Contactclown Doeke

Naam: Annet Bouwman, oftewel Contactclown Doeke


 Contactclown: “Ik heb veel verschillende baantjes gehad, op kantoor boekhouding, buitendienst bij supermarkten reclames zien, bij de Ikea, maar dat was het allemaal nét niet. Ik hoorde jaren terug al van de Cliniclowns, maar over de Contactclown las ik op internet. Dat is alles wat ik leuk vind maar dan nog uitgebreider. Ik kom in verzorgingshuizen, bij mensen van de Make-A-Wish Foundation, bij gehandicapten, enzovoort.”

 

Zintuigen: “Tijdens de opleiding voor Contactclown leerde ik gebruik maken van mijn zintuigen. Toneelspelen moest ik afleren; je moet oprecht zijn. Het is uitbeelden, gebruik maken van je fantasie. Ik doe bijvoorbeeld net alsof ik trompet speel en daarmee maak ik contact met mensen. Weet je wat het is, iedereen verwacht tegenwoordig een hoop van mensen. Ze moeten zoveel. Ik verwacht helemaal niks van ze.”

 

Onzeker: “Toen ik net begon, was ik onzeker. Kwam een keer een verzorgingstehuis binnen, een vrouw zag me en zei: ‘Ga weg, gij clown.’ En tegen de andere bewoners zei ze: ‘Trap er niet in, als ze die neus afzet, is ze gewoon een mens.’ Ik vond het moeilijk om haar te negeren en ging met mijn rug naar haar toe staan. Twee weken later kwam ik terug en die mevrouw zat er weer. Toen ben ik een liedje gaan zingen, ze kende het en zong mee: het ijs was gebroken. Je moet mensen de tijd geven om te wennen en je zelf niet opdringen.”

 

Gezin: “In het begin dachten ze thuis: o jee, wat gaat ze nu doen. Mijn man zag natuurlijk al dat ik filmpjes keek op YouTube die me erg raakten. Hij zei dat ik vooral moest doen wat ik zelf wil. De kinderen zijn het huis uit en hadden geen idee van mijn plan.

 

Doeke: “De naam Doeke betekent in het Fries: ‘houdt van knuffelen en wil liefde geven’. Dat past bij mij. Ik heb echt contact met mensen met dit werk.”

 

Harley Davidson: “Onze hond Djoeke is grote hobby, die heeft zelfs zijn eigen Facebookpagina. En mensen verwachten het niet van me, maar motorrijden is iets wat ik al jaren doe. Ik heb een Harley Davidson uit 1942 en heb onlangs meegedaan met een wedstrijd waarbij je een reis door Europa kunt winnen op een motor met 25.000 euro zakgeld. Mijn droom is om in heel Europa Contactlown te kunnen spelen. De hele wereld zou meer via zintuigen moeten communiceren. Ik hoef op reis geen taal te spreken; mijn zintuigen zeggen genoeg.”

 

 


http://schijndel.allesvan.nl/nieuws/detail/id/249083/Contact-Clown-Doeke-Clown-in-de-zorg   19-02-2015


Contactclown Doeke

Als Contactclown speel, knuffel en zing ik met verstandelijk beperkte kinderen en volwassenen maar ook met dementerende ouderen.

Mijn hele leven heb ik gezocht naar het werk dat ik graag wilde doen. Het was het altijd "net niet". Ik zocht naar iets wat echt was. Ik vond het niet en had of nam er nooit de tijd voor, misschien omdat eerst andere zaken mijn tijd in beslag namen.


Totdat de opleiding Contactclown onder mijn aandacht kwam en ik meteen dacht: "Dit is het!" Ik ben eerst naar een informatiemiddag gegaan, waar ik de passie duidelijk voelde. Daarop heb ik me snel aangemeld. Mijn opleiding heb ik dan ook met veel plezier gevolgd. Tijdens de opleiding ontdekte ik mezelf en leerde heel veel techniek en heel belangrijk, het ontwikkelen van de zintuigen. Alles wat ik ooit had geleerd heb ik daar afgeleerd. Een Contactclown is

lees verder op: http://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d90m#.VOsWyIKDmyM.facebook   23-02-2015

Nierstichting Sponsor-wandeltocht De Rode Loper 30-03-2016


http://www.tvschijndel.nl/index.php/laatste-nieuws/11791-schijndels-team-rik-bouwmans-deelnemers-wandeltocht-de-rode-loper-nierstichting-sponsoren-gezocht


Schijndels team ‘Rik Bouwmans’ deelnemers wandeltocht De Rode Loper’ Nierstichting, sponsoren gezocht

Gepubliceerd op woensdag 30 maart 2016 11:19

Stap over de rode loperSchijndel - De Schijndelse Annet Bouwmans gaat zaterdag 16 april samen met haar zoon Rik en zijn vriendin Simone meelopen met een sponsorloop van ´De Rode Loper’, een wandeltocht in Naarden. Het team ´Rick Bouwmans´ loopt daarbij voor de Nierstichting een afstand van 10 kilometer. Zoon Rik heeft een nierziekte, de ziekte van Berger. Een vriendin van hem gaat ook meelopen in de sponsorloop. Zijn ouders willen als team ´Rik Bouwmans´ en mensen om hem heen de Nierstichting graag helpen om geld in te zamelen voor de draagbare kunstnier die de laatste tijd al veel in het nieuws is geweest. Met een draagbare kunstnier krijgen patiënten hun vrijheid terug. Daarom gaat dit team bestaande uit Rik zelf, vriendin Simone en moeder Annet (als Doeke de clown) zaterdag 16 april 2016 meelopen met deze wandeltocht in Naarden. TVSchijndel vroeg naar de samenstelling van het gezin en wilde wat meer weten over de mensen achter het team Rik Bouwmans.


Draagbare kunstnier


Innovatie realiseren op het gebied van dialyse is hard nodig. De afgelopen jaren heeft de Nierstichting samen met patiënten, professionals, wetenschappers en bedrijven veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. De verschillende onderzoeksprojecten hebben geleerd dat met nieuwe membranen, filters en sensoren de dialyse verbeterd kan worden.

draagbare kunstnier

Sponsoren

Inmiddels heeft het Schijndels team 1.256 van de benodigde 1.560 euro opgehaald. U kunt het team en daarmee de Nierstichting sponsoren via de speciale website De Rode Loper van de Nierstichting. Dat kan via de directe link naar de eigen pagina van het team 'Rick Bouwmans' op de website van De Rode Loper.


Team 'Rick bouwmans'

"Wij (Hendrik en Annet) wonen in Schijndel. We zijn er ook geboren zelfs en wonen er al heel ons leven. We hebben 2 kinderen Rik en Willeke en die zijn ook hier in Schijndel geboren op de Europalaan 5. We zijn zelfs nog nooit verhuisd in ons 39-jarige huwelijk. Rik woont op dit moment met zijn vriendin Simone in Eindhoven en onze Willeke woont met haar vriend

Felix in Rosmalen."


Recent nierziekte ontdekt

Dat er iets met Rik zijn bloed niet goed was is jl. december ontdekt op de bloedbank waar hij bloeddonor was. Na een biopsie bleek dat hij Iga Nefropathie heeft, oftewel de ziekte van Berger. In de toekomst zal Rik eens een donornier moeten ontvangen. "Wij zijn hier allemaal erg van geschrokken natuurlijk."


Contact clown Doeke

Vorig jaar liep Annet als Contactclown Doeke de 4daagse mee in Nijmegen waarbij zij op de laatste dag een gedeelte van de afstand als Doeke meeliep om deelnemers zo een hart onder de riem te steken.

"Ikzelf Annet, ben Contactclown Doeke, een clown in de zorg en zal deze sponsor tocht meelopen als Doeke. Dit omdat de Nierstichting heeft gevraagd iets rood aan te doen. Dus….de rode neus gaat zeker op. Ik Annet en ook Doeke draag de Nierstichting een warm hart toe en misschien kan Doeke tijdens de tocht de deelnemers een duwtje in de rug geven, een schouderklopje of een beetje plezier of afleiding brengen. Een en ander is ook te volgen op mijn website www.contactclowndoeke.nl en facebook Contactclown Doeke."


Contactclown Doeke


Rest van de familie Bouwmans

Rik en zijn vriendin Simone en ikke Annet (Rik's moeder) zijn de 3 leden van het team 'Rik Bouwmans'. Mijn dochter Willeke is op dit moment zwanger en loopt daarom niet mee. Hendrik (vader) kampt met gezondheidsproblemen, vandaar dat hij ook niet meeloopt."Achtergrondinformatie De Rode Loper

De Rode Loper is een nieuw en uniek wandelevenement waarbij wandelaars starten én finishen op een Rode Loper. Een onvergetelijk feest van de prachtige wandelroutes door Het Gooi. Met speciale VIP-fotoshoots, optredens van bekende artiesten, prachtige wandelroutes en een goede verzorging.

Iedereen die meedoet is een Very Important Person. Elke stap op de Rode Loper, is een stap in de richting van de draagbare kunstnier. Dat is hard nodig, want dialyseren is zwaar. Jaarlijks overlijden 1.000 dialysepatiënten. Veel patiënten zeggen: dialyse is geen leven, maar óverleven. Daarom ontwikkelt de Nierstichting de draagbare kunstnier. Die geeft nierpatiënten weer de vrijheid en energie om een gewoon leven te leiden. Donaties voor de Rode Loper dragen bij aan de draagbare kunstnier.


Elke deelnemer van de Rode Loper krijgt na aanmelding een actiepagina. Via die pagina kan je makkelijk en veilig vrienden, familie, buren en collega’s oproepen om jouw wandeltocht te sponsoren. Zo worden gezamenlijk belangrijke stappen gezet richting de draagbare kunstnier, die het leven van 2,5 miljoen nierpatiënten wereldwijd verbetert.

De Rode Loper wordt uitgerold op zaterdag 16 april 2016 in Het Gooi. Startpunt is de Grote Kerk in Naarden. Er kan gekozen worden uit drie afstanden: 5, 10 of 20 kilometer.


http://meierij.nl/nieuws/een-ik-wil-iets-doen-gevoel-1.5534666


Een "ik wil iets doen"-gevoel

Geplaatst op 11 december 2015 De Meierij


Door:

Contactclown Doeke - Annet Bouwmans


Contactclown Doeke

Vandaag hebben we gelukkig!!! weer wat kinderen (en hun ouders) op mogen vrolijken in een crisisopvang voor vluchtelingen in Laarbeek.

Dit deden we met clowns van Global Clowning te weten Heppie, Knoedel, Leneteen, Knoetje en ikke Doeke.


Samen kwamen we binnen en zongen een mooi liedje.

Een groot touw verbond ons met elkaar, maar verbond ons ook met de kinderen, die het vastpakten en met ons meeliepen en ook mee gingen zingen.


We zijn het hele gebouw doorgegaan en hebben alle kinderen opgehaald, samen gespeeld, gezongen en gelachen en dat was goed!


En...wat is het toch fijn om mijn eigen "ik wil iets doen"-gevoel om te zetten in een daad waarin ook ik iets kon betekenen voor onze medemens.....hier op onze gezamenlijke aardbol...... een bol waar we allemaal op mogen logeren.


Ik zie nog die jongen zitten, alleen op een bankje. Een tiener al, lang en slank met zijn donkere kijkers.

Hij zat ogenschijnlijk een boekje te lezen, maar de aandacht kon hij er niet meer bijhouden.


Een stukje van hem af stond ik, Doeke, daar een appeltje te eten, die ik gekregen had van een klein "manneke". Het was onverstaanbaar wat dit jongetje zei...maar zijn gebaren vertelden me....pak maar...eet maar lekker op.


Ik stond daar lekker te genieten van mijn appeltje. Het kostte wel moeite om er een hap van te nemen, zeker omdat ik in het bezit ben van zo'n grote rode neus. Maar.....als ik iets echt wil lukt het ook......en de appel werd steeds kleiner en het contact met de jongen steeds groter.

Hij genoot en lachte hoe ik met deze appel aan het worstelen was.


We keken elkaar aan, en we glimlachten naar elkaar. Zonder woorden maar met een geweldig "ik heb iets kunnen doen voor jou" gevoel.


Voor jouw, lieve tiener met je donkere ogen.


Van harte welkom!

Liefs Doeke
De Rode Loper - Naarden


Beste Rode Loper,


Bijna 45.000 euro is al ingezameld voor de draagbare kunstnier. Sponsors en deelnemers: enorm bedankt!


Tot en met 10 april kun je inschrijven

Al ruim 500 mensen lopen mee. Ken je vrienden of familie die ook de Rode Loper op willen? Wacht niet te lang: tot en met 10 april kan je nog inschrijven.


Kom in het rood...

Laat zien dat je loopt voor nierpatiënten, schreven we al in een eerdere nieuwsbrief, en kom 16 april in een mooie, ludieke of excentrieke, maar in elk geval rode outfit. Voor de mooiste outfits hebben we een verrassing.


...net als Annet / Contactclown Doeke

Annet komt in het rood, namelijk als Clown Doeke. Annet loopt in team Rik Bouwmans, samen met haar zoon (en nierpatiënt) Rik en zijn vriendin Simone. Annet speelt en werkt in de zorg als contactclown Doeke, voor persoonlijk en warm contact met kinderen en volwassenen met een beperking. Maar op 16 april loopt Clown Doeke voor nierpatiënten. Annet: "Misschien kan Doeke deelnemers een duwtje in de rug geven, een schouderklopje of een beetje plezier of afleiding brengen." Dank je wel Annet!


Startbewijzen: onderweg

Alle deelnemers ontvangen per post een startbewijs met een presentje. Afgelopen week hebben de eerste deelnemers die ontvangen. Nog niks gehad? Geen zorgen, het komt er aan. Neem je startbewijs mee op 16 april!


Genieten!

De routes die we samen met het Goois Natuurreservaat (GNR) uitstippelden zijn om te genieten! De exacte routes zijn nog geheim, maar elke afstand gaat langs de mooiste plekjes van het GNR. Denk aan de Vesting (5 km), de Limitische heide (10 km) en de Blaricummerheide (20 km). Boswachter John Didderen van GNR: "We gaan deelnemers van de Rode Loper verrassen met heide, bos, zandverstuivingen en een Gooise traktatie bij de schaapskooi op de 20 km route!"


Info & contact

Op zaterdag 16 april 2016 vindt de Rode Loper plaats. Vanaf 09:30 uur ben je welkom in de Grote Kerk, Marktstraat 13, Naarden. Om 10:00 uur start het programma; de start van alle afstanden is om 11:00 uur. Meer info? Zie Veel gestelde vragen. Of neem contact met ons op.


Tot ziens op de Rode Loper!


Contactclown Doeke - Clown in de zorg